Penyakit ANXIETY : Ketahui Jenis dan Tanda Anxiety & Cara Menghilangkan Anxiety



Assalamualaikum w.b.t
Pada video kali ini saya akan kongsikan berkenaan penyakit anxiety, iaitu satu perasaan takut, khuatir, risau, cemas, dan panik yang berlebihan. Terdapat beberapa jenis dan tanda anxiety :
– Generalized Anxiety Disorder
– Fobia
– Social Fobia / Social Anxiety Disorder
– Post Traumatic Stress Disorder
– Panic Attack
– Obsessive Compulsive Disorder

Diharap dengan video ini, individu yang mempunyai masalah anxiety dan tanda/ ciri anxiety lebih jelas dan sekiranya belum mendapatkan rawatan axiety, boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan konsultasi lanjut berkenaan penyakit anxiety ini. Selanjutnya kaedah bagi menghilangkan rasa anxiety ini.

#penyakitanxiety
#tandaanxiety
#panicattack

37 comments

  1. Nielh..sgt mnggngu..kdg bila tngok org sya takut .mulalh brdebar..tangan rsa nk bgtar..tiba2lh tu naik pg kpla..nie tak dnafikn mmg sye pnh terkejut dahulu..trbwa2 smpi skrg..ari tu sye hnya takut bdbar2 lmas bla jumpa org tu,tp skrg mcm nk semua org kdg sya takut..bla mcm tu cpt2lh sye naik rmh..tenangkn dri..😭😭😭

  2. Pikiran sy terganggu . Bila mengengar bunyi2 yg tertentu je ad mcam sesuatu yg menganggu fikiran. Kdang2 pikiran jd mcam blur 2 3 saat contoh nya saat berpikir tentang sesuatu . Tngah buat kerja sambil berfikir .

  3. Nak tanyer boleh, kalau seseorang tu fobia and takut pasal kehilangan seseorang and selalu rase kesunyian sampai terbawak bawak tu, tu di kira anxiety jugak ke? And kalau ye, tu anxiety jenis ape pulak🤔

  4. Tlg sy doc, sy trauma sejak terperangkap kt highway sb bnjir,dan smpai skg sy tkut bila hujan dan akn jd dtg, smlm hujan tetiba bdn sy gigil dan ketakutan sehingga sukar brnfs dan rsa sy akn mati. Sehingga sy rsa nk muntah. Xda slera mkn. Mmg sy xblh control. Sy prlu jmpa doc ke. Tlg sy….tlg ..😥😥😥

  5. aku pernah kena bnayak mental trauma sbb drama plus skizo lepas aku kena anxiety keluar dari kelas ak jumpa doctor dan psikatri bila aku 18 tahun hahahha

  6. sejak sy kena gastrik gerd. sy rasa sy kena anxiety jgk..jadi takut kalau duduk sorang2. kalau mak cakap nak keluar. tinggal sorang2 kat rumah terus berdebar laju,gelisah. anxiety kee tu 🥲🥲 mcm tak percaya jee akan kena penyakit ni. seksa..rindu diri yg dulu🥲

  7. Saya nak tanya , kawan saya ni sejak abis pkp or waktu pdpr online dia selalu tutup muka dia , x tahu kenapa , ade tanya dia kenapa tapi dia just tuko topic then bile masuk sekolah saya selalu lah perasan tangan dia mengigil , dia tutup muka dia dengan tangan walaupun pakai mask n dia berpeluh dan nafas dia tercungap ii so ni semua simptom ii anxiety ker ?

    Kekadang kesian tengok dia

  8. Spnjng seminggu aku di dgrkan dgn pnyakit baru di kalangan artis dan org kaya2. Aku sbnrnya x tau penyakit apa anxeity tu. Jenuh cari bru ni tegerak hati nk bka YT. Dan faham lah aku jadah ape pnyakit anxeity tu.
    Sori to say aku berkesimpulan bhwa Anxeity ni adalah penyakit kerohanian.. Penyakit org yg x solat. Penyakit org yg jauh dari agama , jauh dari Tuhan. Penawarnya ialah kembali kpda Allah , bertubat dan istiqamah dlm menunikan ibadah solat..

  9. Allahu doktor generalized anxiety disorder saya rasa hadapi skrng. Saya effect harian saya. Dimana saya boleh rawatan?

  10. Alhamdulillah saya derita Anxiety slma 6 buln dokter, sensasi nya ckup luar biasa,Smpai Sya x ble Keja,dn akhir Sya smbuh sjak amalkn vitamin Shaklee,skrg Sya ble Keja lagi,bgi pnderita Anxiety Masi bjuang, smoga cpat smbuh yh🤲😌😌

  11. Assalammualaikumm..saya ingin bertanya kpd sesiapa saja YG sudi Jawab soalan nih…sebenarnya saya Masih lagi mencari apa penyakit saya nih…sya mengalami sakit kepala Di belakang seperti ada bebanan Dan sukar untuk berfikir..so soalan saya adakah itu juga dikira sebagai penyakit anxiety?

  12. Saya Tk thulah Saya Kene anxiety atau tak sebab tak semua doktor ckp Saya ade tpi kalau cepat cemas tu ade tpi ade penyebab lah kalau gementar susah nak bernafas , berdebar dan yang lain tu Saya ada waktu tu mcm nk demam . Rase nk bunuh diri tu saya akan rase tpi Tk lame. Saya juga jarang keluar rumah sebab malu nk keluar. Anxiety ke tu lgi satu saya berumur 13 tahun sekarang ni tahun depan bulan 3 2022 saya umur 14 tahun .

  13. Aku pon pernah kene 1 tahun lebih jgak la tak kluar lepak, keje terus balik je,tak suka duk atau pegi tmpat yg ramai org, malu nak jumpa org, rasa diri tak berguna dan bnyak lagi tapi alhamdulillah skrang dah makin okay, 1 je yg aku pegang, ada seorang ibu yg pertaruhkan nyawa untuk melahirkan kita takkan kita nak sia sia kan usaha ibu bapa kita, kepada org islam kembali la pada AGAMA..

  14. Doktor sya sakit bahu sebla kiri dah 1 tahun lebih mula" syA berdabar lapas tue sakit badan lama kalamaan sakit di bahu kiri dah smpai skrng sya berfikir bnyak bendah rasa dah nak mti 😌

  15. Saya rasa macam ni tiba tiba rasa takut cemas risau tiba tiba fikir macamtu
    Tak tenang dibuatnya setiap hari 😭 macammanalah nak hilangkan benda tu

  16. Please guys doakan ayah saya… saya nangis stiap hri .ayah saya sakit teruk..kami ti tau apa penyakit ini…ayah saya tk boleh fikir bnyak dan dia tk boleh rasa takut dab cemas kalau dia rasa mcam tu dia nangis,pening dan ingin bunuh diri..ya tuhan please saya nak doa teman² semua

  17. Guys doa kan aku kuat melawan penyakid anxiety ni dan kembali normal seperti biase ☺️🤲 aminn yarabbal alamin dan aku doakan yg mengamin kan juga pulih seperti sedia kalah ..

  18. Ada jumpa seorang pesakit trauma sebab kemalangan jalan raya & tak berani lagi memandu.setelah buat rawatan dah boleh memandu kereta seperti biasa..Adakah itu juga masalah seperti doktor jelaskan dlm video?

  19. Sya dah nak masuk 3 bulan kena panic anxiety.sya asyik fikir kematian je,oversensitif lepas tu kepala rasa melayang.Tpi syukur sya masih boleh tido lena.Sya doakan kawan² seperjuangan cepat sembuh.

Leave a comment

Your email address will not be published.